Începând cu anul 2007, data de 2 aprilie a fost decisă ca fiind Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. În acest scop, se desfășoară campanii de conștientizare și evenimente care să prezinte tulburarea spectrului autist, pentru a crește gradul de conștientizare a oamenilor cu privire la persoanele care suferă de autism.
Autismul este o afecțiune care se manifestă pe tot parcursul vieții și care afectează viaţa persoanei, abilitățile sociale, de relaţionare şi de comunicare. Această tulburare influențează modul în care unele persoane comunică și relaționează cu lumea înconjurătoare. Persoanele cu autism simt foarte puternic emoțiile lor și pot fi afectate în mare măsură și de emoțiile altora. De asemenea, acestea pot reacționa diferit la imagini, la sunete și la schimbări ce au loc în mediul înconjurător. De aceea este atât de important să înțelegem cât mai bine posibil această afecțiune, mai ales dacă interacţionăm cu persoane cu autism, pentru a le înţelege, a le ajuta şi a le integra cât mai mult în viaţa comunităţilor noastre.
Nevoia cea mai mare a copilului autist este intervenția permanentă în dezvoltarea socială și a limbajului, reducerea problemelor comportamentale (comportament ritualistic, agresivitate sau hiperactivitate), dezvoltarea unor aptitudini pentru funcționarea independentă, sprijin acordat familiilor să facă faţă bolii.
La Sibiu, încă din anul 2007, Fundaţia “Un Copil, O Speranţă” (UCOS) compensează asistenţa de specialitate pentru copiii cu afecţiuni din spectrul TA aflați în familie, oferită de Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Sibiu. UCOS, realizează o componentă necesară a asistenţei, prin Centrul de zi pentru copilul TSA numit CALEIDOSCOP, cu o capacitate de 80 de copii, în care se oferă servicii de recuperare/reabilitare, stimulare, educare, consiliere și suport atât pentru copii cât şi pentru familiile acestora.
Detalii despre Centrul de zi “CALEIDOSCOP” din cadrul UCOS, în pagina dedicată, ce poate fi consultată aici: https://www.ucos.ro/centrul-caleidoscop/
Pentru informarea comunităţii sibiene cu privire la “Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului”, UCOS a pregătit mai multe jocuri pentru copii (vârsta 5-12 ani) şi activităţi specifice copiilor, de informare şi conştientizare asupra semnelor autismului şi acceptarea persoanelor cu acest specific în comunitate – în cadrul unui eveniment intitulat: ”Lumea copiilor, o continuă fascinaţie” care se va desfăşura SÂMBĂTĂ , 6 APRILIE 2024, între orele 10:00 – 14:00, la SHOPPING CITY SIBIU (Şelimbăr) – parter