CENTRUL CALEIDOSCOP

Autismul este o boală caracterizată de scăderea capacității de a interacționa pe plan social și de a comunica, de comportament stereotip și repetitiv cu simptome ce se manifestă de obicei înaintea vârstei de 3 ani. O estimare moderată a predominației autismului este de aproximativ 2/82 (studii 2019). Efectele pe termen lung ale autismului depind de gravitatea simptomele dar și de cât de repede a fost începută terapia. Autismul este cea mai gravă formă a manifestării anomaliilor în dezvoltarea individului, care afectează abilitatea omului de a intra în contact cu ceilalți. Noile cercetări arată că o intervenție facută devreme în modul de comportare al pacientului poate avea un rol important în tratamentul autismului.

Pentru integrarea socială, scolară și ulterior profeșională copiii autiști au nevoie de intervenții de abilitare, recuperare și terapie adaptată. Pentru educație, susținere și acompaniere în vederea integrării sociale și școlare părinții copiilor cu nevoi speciale de vârstă mică, din familii, neinstitutionalizati, nu au nici o instituție de stat căreia sa se poată adresa.

Așistenţa de specialitate pentru copiii afecetiuni din spectrul TA aflați în familie este limitată la recuperarea și stimularea oferite de catre Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Sibiu. Aceasta lipsă este compensată prin Centrul de zi pentru copilul TSA numit CALEIDOSCOP, cu o capacitate de 70 de copii, în care se oferă servicii de recuperare/reabilitare, stimulare, educare, consiliere și suport atât pentru copii cât şi pentru familiile acestora.

In prezent in regiune nu există nici un alt serviciu adresat copiilor autiști. Nici evaluarea, nici intervenția medicală nu sunt la nivelul cerințelor copiilor autiști. Serviciile medicale sunt acordate de o data pe an, pentru 3 săptămâni și sunt total insufieciente. Nevoia cea mai mare a copilului autist este intervenția permanenta de dezvoltarea socială și a limbajului, reducerea problemelor comportamentale (comportament ritualistic, agerșivitate sau hiperactivitate), dezvoltarea unor aptitudini pentru funcționarea independentă, sprijin acordat familiilor sa faca fata bolii.

Interventiile comportamentale care se pare ca au avut rezultate diferă de la unele simple, cum ar fi antecedentele (prevenirea unor schimbări care sunt pe cale să apară, pentru a limita traumele ce rezultă în urma unei schimbari abrupte) până la încercarea de a învăța pacientul comportamente alternative care să le înlocuiasca pe cele aberante existente (să dea mâna în loc să atingă pe cineva într-un mod nepotrivit atunci când îi salută). Antrenamentul pentru aptitudinile sociale este destul de folositor pentru copiii care deja pot vorbi, adolescenți și adulți cu autism. Copilul autist are nevoie de intervenție permanentă, iar familia trebuie să dobândească cunoștințele și abililitățile necesare unui mod de viață benefic reabilitării propriului copil. Cu cât aceasta se petrece mai devreme în viața copilului cu handicap grav, cu atât este mai favorizată integrarea lui socio-scolară.

 

Criterii de selecționare a beneficiarilor

Copiii care beneficiază de serviciile centrului de zi:

  • * dețin certificat de încadrare într-o formă de handicap grav ce necesită protecţie specială care să ateste tipul de deficienţă a copilului, de autism sau altă afecțiune cu elemente autiste,
  • * este orientat spre serviciile centrului de către Serviciul ce Evaluare Complexă (SEC),
  • * vârsta cuprinsă între 0 – 12 ani,
  • * părinţii acestora să dorească să participe activ atât la recuperarea propriului copil, cât și la viaţa centrului (activități de invățare a tehnicilor de reabilitare a copilului, participarea la muncă voluntară, participarea la seminarii de informare sau şedinţe administrative sau cu specialiştii etc).

Beneficiarii sunt primiți la solicitarea Serviciului de Evaluare Complexă, dacă îndeplinesc criteriile de încardare și în funcție de numărul de locuri. Propunerea poate veni și de la Spitatul de Psihiatrie Sibiu. Cererea poate veni și direct de la părinți, mai ales pentru cei cu domiciliul în alte județe, aflați sau nu temporar în județul Sibiu.